Case Report
Buket Ci̇nemre, Ali Erdogan, Burak Kulaksizoglu, Sinan Mert Bi̇ngol
Ortadogu Tıp Derg, Volume 12, Issue 2, pp. 295-298
ABSTRACT
Hyponatremia is a potentially dangerous side effect of antidepressants. Almost every antidepressant can cause hyponatremia. Duloxetine-induced hyponatremia is a side effect that is usually seen in older women. In addition to advanced age and female sex; low body weight, presence of comorbid diseases are other important risk factors for the development of hyponatremia. In this case report we present a patient with depressive disorder who developed hyponatremia with duloxetine treatment which resolved immediately after the cessation of the medication with supportive electrolyte treatment. In our case, the resolution of hyponatremia with supportive electrolyte treatment in addition to the cessation of duloxetine reminds us about the importance of monitoring sodium levels both before and after antidepressant treatment in geriatric populations.
Keywords: hyponatremia, duloxetine, antidepressant side effect
ÖZ
Hiponatremi, antidepresanların potansiyel olarak tehlikeli bir yan etkisidir. Hemen hemen her antidepresan hiponatremiye neden olabilir. Duloksetin kaynaklı hiponatremi genellikle yaşlı kadınlarda görülen bir yan etkidir. İleri yaş ve kadın cinsiyetine ek olarak; düşük vücut ağırlığı, komorbid hastalıkların varlığı hiponatremi gelişimi için diğer önemli risk faktörleridir. Bu olgu sunumunda, ilacın kesilmesinden hemen sonra düzelen duloksetin tedavisi ile hiponatremi gelişen depresif bozukluğu olan bir hasta sunulmaktadır. Bizim olgumuzda, duloksetin kesilmesine ek olarak, hiponatreminin destekleyici elektrolit tedavisi ile çözülmesi bize geriatrik popülasyonlarda antidepresan tedavisinden önce ve sonra sodyum seviyelerinin izlenmesinin önemini hatırlatmaktadır.
Keywords: hiponatremi, duloksetin, antidepresan yan etkisi
Review
İrfan Karahan, Çağlar Alp, Aydın Çifci
Ortadogu Tıp Derg, Volume 10, Issue 1, pp. 68-72
ABSTRACT
Hyponatraemia is the most common electrolyte disorder in hospitalized patients, defined as serum sodium level below 135 mmol / L. This electrolyte disorder is associated with increased mortality, morbidity and prolonged hospital admission. Especially in the elderly, patients with severe symptoms may require rapid evaluation and intervention. Different disciplines can have different approaches and this prevents the standard approach. Clinical evaluation is usually overlooked and patients are trying to treat more laboratory tests. For this purpose, guides have been established with the aim of collecting approaches in a certain standard with the participation of many institutions. In this article we aimed at presenting practical approaches to hyponatremia by reviewing the guidelines.
Keywords: Hyponatremia management, current guidelines, diagnosis, treatment
ÖZ
Hiponatremi serum sodyum düzeyinin 135 mmol/L altında olması olarak tanımlanan ve hastanede yatan hastalarda en sık görülen elektrolit bozukluğudur. Bu elektrolit bozukluğu artmış mortalite, morbidite ve uzamış hastane yatışı ile ilgilidir. Özellikle yaşlılarda, şiddetli semptomu olan hastalarda hızlı değerlendirme ve müdahale gerekebilmektedir. Farklı disiplinlerin farklı yaklaşımları olabilmekte ve bu durum standart yaklaşım olmasını engellemektedir. Genellikle klinik değerlendirme gözardı edilmekte hastadan çok laboratuvar tetkikleri tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Bu amaçla birçok derneğin katılımıyla yaklaşımları belli bir standartta toplamak amacıyla kılavuzlar oluşturulmuştur. Biz bu yazıda kılavuzları gözden geçirerek hiponatremiye uygun yaklaşımları pratik bir şekilde sunmayı amaçladık.
Keywords: Hiponatremi yönetimi, güncel kılavuzlar, tanı, tedavi