Case Report
Görker Sel, Müge Harma, Tuba Zengin, Dilara Özaydın, Mehmet Harma
Ortadogu Tıp Derg, Volume 11, Issue 4, pp. 615-617
ABSTRACT
Objective: Contraception prevents unintended pregnancy. Birth control has been used since ancient times. In this case report, we will discuss an old-fashioned method of contraception mimicking a cervical mass.
Case report: A 100-year-old, according to her relatives but according to her identity card 96-year-old, woman was admitted to Zonguldak Bülent Ecevit University Health Application and Research Center Gynecology Clinic with a complaint of tenesmus. Under general anesthesia gently, a 4x4x3 cm cervical mass was extracted. It was grey in color, round and composed of a firm material. It was a piece of beeswax that had been inserted probably 60 years ago, used for contraception.
Conclusion: In the Ottoman era, several plant roots, such as hibiscus root, were used as a as a contraceptive barrier method. However, some Turkish women still use traditional methods as seen in our patient. It is important to provide public education about safe contraceptive methods, especially before marriage to prevent unintended pregnancies.
Keywords: contraception, beeswax
ÖZ
Amaç: Kontrasepsiyon istenmeyen gebeliği önler. Doğum kontrolü eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Bu olgu sunumunda servikal kitleyi taklit eden eski moda bir doğum kontrol yöntemini tartışacağız.
Olgu sunumu: Akrabalarına göre 100 yaşında, ancak kimlik kartına göre 96 yaşındaki, bir kadın tenesmus şikayeti ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Jinekoloji Kliniğine kabul edildi. Genel anestezi altında kontrollü bir şekilde 4x4x3 cm servikal kitle ekstrakte edildi. Rengi gri, yuvarlak ve sert natürdeydi. Muhtemelen 60 yıl önce doğum kontrolü için kullanılan bir balmumu parçasıydı.
Sonuç: Osmanlı döneminde, hibiscus kökü gibi bazı bitki kökleri kontraseptif bariyer yöntemi olarak kullanılmıştır. Ancak bazı Türk kadınları hala hastamızda görüldüğü gibi geleneksel yöntemleri kullanmaktadır. İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi için, özellikle evlilik öncesi, güvenli doğum kontrol yöntemleri hakkında halk eğitimi verilmesi önemlidir.
Keywords: kontrasepsiyon, balmumu
Research Article
Demet Kokanali, Meryem Kuru Pekcan, Yasemin Tasci
Ortadogu Tıp Derg, Volume 11, Issue 1, pp. 34-39
ABSTRACT
Aim: To determine the characteristics and experiences of Etonogestrel-releasing implant users in Turkish women cohort.
Material and Methods: A retrospective cohort study carried out in a tertiary referral public hospital. The charts of ninety-one women who had Etonogestrel-releasing implant inserted between January 2014, and April 2016 were reviewed.
Results: Of ninety-one women, over half (52.8 %) were aged ≥ thirty and a few were < twenty-five (5.5%). Only three (3.3%) women were nulliparous. Over half were university or higher graduated (54.9%) and employed (58.2%). Efficacy was the most commonly cited reasons to choose the method. Overall continuation rates were 75.0 % at twenty-five months and 50.0% at thirty-four months. Twenty-nine women removed implant before the period of use expired. Eighteen of these wanted to conceive and the other eleven discontinued because of side effects they experienced. Irregular menstrual bleeding was the most frequent side effect for removal. No woman conceived while using the method.
Conclusion: Etonogestrel-releasing implant is used for its efficacy by a range of Turkish women who are especially parous, well-educated and employed. While it has high continuation rates, irregular menstrual bleeding is the commonest side effect for early removal.
Keywords: contraception, etonogestrel, implant
ÖZ
Amaç: Türk kadın kohortunda etonogestrel salan implant kullanıcılarının özelliklerini ve deneyimlerini belirlemek.
Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif kohort çalışma, tersiyer bir referans devlet hastanesinde gerçekleştirildi. Ocak 2014 ile Nisan 2016 arasında Etonogestrel salan implant yerleştirilmiş 91 kadının verileri gözden geçirildi.
Bulgular: Doksan bir kadının yarısından fazlası (%52,8) ≥30 ve birkaçı< 25 (%5,5) yaştaydı. Sadece 3 (%3,3) kadın nullipardı. Yarısından fazlası universite ve üstü okullardan mezundu (%54,9) ve bir işte çalışmaktaydı (%58,2). Etkinlik en fazla tercih edilme nedeniydi. Yöntemi kullanmaya devam etme oranı yirmi beş ayda %75,0 ve otuz dört ayda %50,0 idi. Yirmi dokuz kadın, kullanım süresi dolmadan implantı çıkardı. Bunların 18'i gebe kalmak istedi ve diğer 11’i yaşadıkları yan etkiler nedeniyle implant kullanmayı bıraktı. Düzensiz adet kanaması, en sık görülen yan etkiydi. Bu yöntemi kullanırken hiçbir kadında gebelik oluşmadı.
Sonuç: Etonogestrel salan implant, özellikle doğum yapmış, iyi eğitimli ve bir işte çalışan Türk kadını tarafından etkinliği için kullanılmaktadır. Kullanımına devam etme oranları yüksek olmasına rağmen, düzensiz adet kanaması erken çıkartma nedeni olan en sık yan etkisidir.
Keywords: kontrasepsiyon, etonogestrel, implant