ORTADOĞU TIP DERGİSİ - ORTADOGU MEDICAL JOURNAL
Characteristics and experiences of etonogestrel-releasing contraceptive implant users in a cohort of Turkish women
Türk kadın kohortunda etonogestrel salan kontraseptif implant kullanıcılarının özellikleri ve deneyimleri

Demet Kokanali 1 * , Meryem Kuru Pekcan 1, Yasemin Tasci 1

Ortadogu Tıp Derg, Volume 11, Issue 1, pp. 34-39

https://doi.org/10.21601/ortadogutipdergisi.501805

OPEN ACCESS

Download Full Text (PDF)

Abstract

Aim: To determine the characteristics and experiences of Etonogestrel-releasing implant users in Turkish women cohort.
Material and Methods: A retrospective cohort study carried out in a tertiary referral public hospital. The charts of ninety-one women who had Etonogestrel-releasing implant inserted between January 2014, and April 2016 were reviewed.
Results: Of ninety-one women, over half (52.8 %) were aged ≥ thirty and a few were < twenty-five (5.5%). Only three (3.3%) women were nulliparous. Over half were university or higher graduated (54.9%) and employed (58.2%). Efficacy was the most commonly cited reasons to choose the method. Overall continuation rates were 75.0 % at twenty-five months and 50.0% at thirty-four months. Twenty-nine women removed implant before the period of use expired. Eighteen of these wanted to conceive and the other eleven discontinued because of side effects they experienced. Irregular menstrual bleeding was the most frequent side effect for removal. No woman conceived while using the method.
Conclusion: Etonogestrel-releasing implant is used for its efficacy by a range of Turkish women who are especially parous, well-educated and employed. While it has high continuation rates, irregular menstrual bleeding is the commonest side effect for early removal.

Öz

Amaç: Türk kadın kohortunda etonogestrel salan implant kullanıcılarının özelliklerini ve deneyimlerini belirlemek.
Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif kohort çalışma, tersiyer bir referans devlet hastanesinde gerçekleştirildi. Ocak 2014 ile Nisan 2016 arasında Etonogestrel salan implant yerleştirilmiş 91 kadının verileri gözden geçirildi.
Bulgular: Doksan bir kadının yarısından fazlası (%52,8) ≥30 ve birkaçı< 25 (%5,5) yaştaydı. Sadece 3 (%3,3) kadın nullipardı. Yarısından fazlası universite ve üstü okullardan mezundu (%54,9) ve bir işte çalışmaktaydı (%58,2). Etkinlik en fazla tercih edilme nedeniydi. Yöntemi kullanmaya devam etme oranı yirmi beş ayda %75,0 ve otuz dört ayda %50,0 idi. Yirmi dokuz kadın, kullanım süresi dolmadan implantı çıkardı. Bunların 18'i gebe kalmak istedi ve diğer 11’i yaşadıkları yan etkiler nedeniyle implant kullanmayı bıraktı. Düzensiz adet kanaması, en sık görülen yan etkiydi. Bu yöntemi kullanırken hiçbir kadında gebelik oluşmadı.
Sonuç: Etonogestrel salan implant, özellikle doğum yapmış, iyi eğitimli ve bir işte çalışan Türk kadını tarafından etkinliği için kullanılmaktadır. Kullanımına devam etme oranları yüksek olmasına rağmen, düzensiz adet kanaması erken çıkartma nedeni olan en sık yan etkisidir.

References

Citation

The articles published in this journal are licensed under the CC-BY Creative Commons Attribution International License.