ORTADOĞU TIP DERGİSİ - ORTADOGU MEDICAL JOURNAL
A multi-purpose system for corneal astigmatic marking
Korneal astigmatik işaretleme için çok amaçlı bir sistem

Ertuğrul Can 1, Serkan Akkaya 2 *

Ortadogu Tıp Derg, Volume 10, Issue 4, pp. 444-448

https://doi.org/10.21601/ortadogutipdergisi.456720

OPEN ACCESS

Download Full Text (PDF)

Abstract

Aim: To evaluate a new astigmatism marking system which creates corneal marks for proper toric intraocular lens (IOL) placement to improve results of premium IOL surgery and limbal relaxing incision surgery.
Material and Method: Patients were randomly allocated into two groups for preoperative corneal marking in the sitting position. A conventional pendulum marker and the new marking system were compared for vertical misalignment and rotational misalignment. A high-resolution anterior segment camera was used to document the corneal markings, and rotational deviation and vertical misalignment were evaluated.
Results: Each group consisted of 40 eyes and all marking points were clearly identified. The mean vertical misalignment in the pendulum marking group and in the new marking system group was 0,71± 0,62 mm and 0,24 ± 0,12 mm, respectively. There was a statistically significant difference in vertical misalignment between the two groups (p < 0,05). The mean rotational deviation in the pendulum marking group and the new marking system group was 1,9 ± 2,4 degrees and 0,8 ± 1,3 degrees respectively, showing a statistically significant difference (p < 0,05).
Conclusion: While the conventional pendulum marker showed a certain amount of deviation and vertical misalignment, the new marking system marked the desired axis and minimized some possible measurement errors. During use of the new system, the entire cornea and conjunctiva were visible and the procedure was controlled perfectly.

Öz

Amaç: Premium göz içi lens (GİL) cerrahisi ve limbal gevşetici insizyon cerrahisi sonuçlarını daha iyi hale getirmek amacıyla uygun torik GİL yerleştirilmesi için kornea işaretleri oluşturan yeni bir astigmatizma işaretleme sistemini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Hastalar oturma pozisyonunda preoperatif korneal işaretleme için rastgele iki gruba ayrıldı. Konvansiyonel bir sarkaç işaretleyici ve yeni işaretleme sistemi, dikey hizalama hatası ve rotasyonel hizalama hatası açısından karşılaştırıldı. Korneal işaretlerin belgelendirilmesinde yüksek çözünürlüklü ön segment kamera kullanıldı ve rotasyonel sapma ve dikey hizalama hatası değerlendirildi.
Bulgular: Her bir grup 40 gözden oluşmaktaydı ve tüm işaret noktaları açıkça tanımlandı. Sarkaç işaretleme grubunda ve yeni işaretleme sistemi grubunda ortalama dikey hizalama hatası sırasıyla 0,71 ± 0,62 mm ve 0,24 ± 0,12 mm idi. İki grup arasında dikey sapmada istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı (p <0,05). Sarkaç işaretleme grubundaki ve yeni işaretleme sistemi grubundaki ortalama rotasyonel sapma sırasıyla 1,9 ± 2,4 derece ve 0,8 ± 1,3 derece idi ve iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterdi (p <0,05).
Sonuçlar: Konvansiyonel sarkaç belirteci belirli bir miktar sapma ve dikey hizalama hatası gösterse de, yeni işaretleme sistemi istenen ekseni işaretlemiş ve bazı olası ölçüm hatalarını en aza indirmiştir. Yeni sistemin kullanımı sırasında tüm kornea ve konjonktiva görünür idi ve prosedür mükemmel şekilde kontrol edildi.

References

Citation

The articles published in this journal are licensed under the CC-BY Creative Commons Attribution International License.