Case Report
Ali İrfan Baran, Yusuf Arslan, Mehmet Çelik, Mahmut Sünnetçioğlu, Mustafa Kasım Karahocagil
Ortadogu Tıp Derg, Volume 12, Issue 2, pp. 138-141
ABSTRACT
Typhoid fever is a systemic infection caused by Salmonella typhi. It is a disease caused by food and water sources and is an important public health problem in developing countries. Fever, flu-like symptoms, headache, cough, malaise, nausea and myalgia are the most common symptoms. Venous thrombosis often occurs in the fourth week of the disease and was a common complication before the antibiotic era. In this article, we present a case who presented with high fever, headache, fatigue, diarrhea, had deep vein thrombosis as a result of the tests, Salmonella typhi produced in blood culture and healing with ceftriaxone treatment.
Keywords: Salmonella typhi, typhoid fever, thrombosis
ÖZ
Tifo, Salmonella typhi’nin neden olduğu sistemik bir hastalıktır. Yiyecek ve su kaynaklı oluşan bir hastalık olup gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ateş, grip benzeri semptomlar, baş ağrısı, öksürük, kırgınlık, bulantı ve miyalji en sık görülen semptomlardır. Venöz tromboz sıklıkla hastalığın dördüncü haftasında ortaya çıkmaktadır ve antibiyotik döneminden önce yaygın bir komplikasyondu. Bu yazıda yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, ishal şikayetleriyle başvuran, tetkikler sonucunda derin ven trombozu saptanan, kan kültüründe Salmonella typhi üreyen ve seftriakson tedavisiyle kür sağlanan bir olgu sunuldu.
Keywords: Salmonella typhi, tifo, tromboz
Case Report
Abdulkadir Tunç, Nihat Mustafayev, Azize Esra Gürsoy, Vildan Güzel, Gülsen Babacan Yıldız, Elif Gökçal
Ortadogu Tıp Derg, Volume 11, Issue 3, pp. 361-365
ABSTRACT
Neuro-Behçet’s Disease (NBD) is classified as parenchymal and non-parenchymal involvement. The diagnosis is made by the diagnosis of aphthous lesions, as well as by eye, skin findings, positive pathergy test and vascular lesions. In this article, we aimed to present three cases who presented to our clinic with different neurological complaints and were diagnosed with NBH as a result of clinical evaluations. Our first patient was diagnosed with NBH because of recurrent oral aphthae, genital scar, pathergy test and HLA B51 positivity, magnetic resonance (MR) involvement, and previous Behçet’s disease (BD). In our second case, non-parenchymal involvement was present and widespread cerebral venous thrombosis was detected. The development of gastrointestinal system bleeding with anticoagulant stimulation was associated with GIS involvement and was stimulatory in terms of possible complications of GI. In our last case, there were more than 3 oral aphthae per year, intermittent arthralgia complaints and parenchymal central nervous system involvement and HLA B51 was positive. We wanted to emphasize the need for detailed history and examination of BD in patients with headache, consciousness changes or acute neurological deficits and emphasize the importance of this disease which is common in our country.
Keywords: Behçet's disease, neuro-behçet’s disease, central nervous system, cerebral venous thrombosis
ÖZ
Nöro-Behçet Hastalığı (NBH) parankimal ve non-parankimal tutulum olarak sınıflandırılmıştır. Tanı aftöz lezyonların yanında göz, cilt bulguları, paterji testi pozitifliği ve vasküler lezyonların tanınması ile konmaktadır. Bu yazımızda kliniğimize farklı nörolojik yakınmalarla başvuran ve klinik değerlendirmeler sonucunda NBH tanısı alan 3 olgu sunmayı amaçladık. Birinci olgumuzda tekrarlayan oral aftlar, genital skar, paterji testi ve HLA B51 pozitifliği, magnetic rezonans (MR) tutulum özellikleri ve öncesinde Behçet hastalığı (BH) tanısı almış olması nedeniyle NBH tanısı konuldu. İkinci olgumuzda non-parankimal tutulum mevcuttu ve yaygın serebral venöz tromboz saptandı. Antikoagülan kullanımı ile gastrointestinal system (GİS) kanama gelişmesi BH’nın GİS tutulumu ve olası komplikasyonlar açısından uyarıcıydı. Son olgumuzda yılda 3 ten fazla oral aft öyküsü, aralıklı artralji yakınmaları ve parankimal merkezi sinir sistemi tutulumu mevcuttu ve HLA B51 pozitifti. Baş ağrısı, bilinç değişiklikleri veya akut nörolojik defisitler gibi farklı klinik tablolarla başvurabilen olgularda BH açısından gerekli öykü ve muayenenin detaylı yapılması gerektiğini hatırlatmak ve ülkemizde sık görülen bu hastalığın önemine vurgu yapmak istedik.
Keywords: Behçet hastalığı, nöro-behçet hastalığı, santral sinir sistemi, serebral venöz tromboz
Case Report
Kenan Çadırcı, Ahmet Yalçın
Ortadogu Tıp Derg, Volume 9, Issue 3, pp. 146-149
ABSTRACT
Portal vein thrombosis is one of the causes of portal hypertension. Portal vein thrombosis can be a cause slowly and well tolerance, and severely and mortal. Thrombophilia, forming tendency of thrombosis is a term that describes situations. Thrombophilia is not a very common phenomenon and has acquired or congenital causes. Inherited thrombophilic abnormalities may have a role in the development of portal vein thrombosis. These include the Factor V Leiden and prothrombin 20210A mutation, protein S, C, and antithrombin 3 deficiency is the most common and known thrombophilic patients are questioned as to why the most common etiological factor. In this case presentation, we report a 37 year old woman patient with portal vein thrombosis and to apply our clinic with liver cirrhosis that outcome MTHFR homozygous gene mutation.
Keywords: Portal vein, Hereditary Thrombophilia, thrombosis
ÖZ
Portal ven trombusu; portal hipertansiyonun sebeplerinden bir tanesidir. Portal venin tıkanması, yavaş ve iyi tolere edilebilen bir durum olabileceği gibi, şiddetli ve potansiyel olarak ölümcül bir durumda olabilir. Trombofili, tromboza eğilim oluşturan durumları tanımlayan bir terimdir. Trombofili çok yaygın bir fenomen değildir ve edinsel ve konjenital sebepleri vardır. Kalıtımsal trombofilik anormallikler, portal ven trombusu gelişiminde rol oynarlar. Bunlar arasında Faktör V Leiden mutasyonu, Protrombin 20210A mutasyonu, protein S ve C eksiklikleri ve antitrombin 3 eksikliği en sık bilinen ve trombofilik hastalarda en sık etiyolojik faktör olarak sorgulanan faktörlerdir. Bu olgu sunumu ile portal ven trombusu bulunan ve karaciğer sirozu ile kliniğimize başvuran, etiyolojik araştırmalar neticesinde MTHFR geni homozigot mutasyonu tespit edilen 37 yaşındaki bayan hastayı sunmayı amaçladık.
Keywords: Portal ven, Kalıtsal trombofili, Tromboz