Research Article
Muzaffer Güneş
Ortadogu Tıp Derg, Volume 12, Issue 1, pp. 78-83
ABSTRACT
Aim: Intravenous recombinant tissue plasminogen activator (IV rt-PA) has revolutionized the treatment of acute ischemic stroke (AIS). The use of IV rt-PA in the treatment of AIS is still not at the expected level. Data regarding utilization rate in Turkey is inadequate. In this study, we aimed to present the clinical and demographic characteristics of AIS patients and to share IV rt-PA application data.
Material and Methods: 224 patients diagnosed with AIS between January 2017 and January 2019 were included in the study. Among these, 17 patients received IV rt-PA treatment after informed consent was obtained. Clinical and laboratory findings, risk factors and demographic characteristics of the patients were recorded from our database. Statistical significance level was accepted as p < 0.05.
Results: In this study, the rate of IV rt-PA administration was 7.6% (17 of 224 patients) among all AIS patients. However, in all AIS patients (n = 224), the rate of patients (n = 57) who could application IV rt-PA clinically (National Institutes of Health Stroke Scale [NIHSS] of ≥5 or aphasia or homonymous hemianopsia) was 25.4%. The most common reason for not applying IV rt-PA (72.5%) was that the onset of symptoms was uncertain or the therapeutic time was over 4.5 hours (3 hours in patients over 80 years of age and wide middle cerebral artery infarction).
Conclusion: There are many patients who can benefit from IV rt-PA, which has proven efficacy in the treatment of AIS. In order to increase the number of patients who can benefit from this treatment, multi-faceted studies are needed, including awareness raising activities for the population and training of emergency and ambulance health personnel.
Keywords: acute ischemic stroke, application rate, awareness, recombinant tissue plasminogen activator
ÖZ
Amaç: İntravenöz rekombinant doku plazminojen aktivatörü (IV rt-PA), akut iskemik inme (Aİİ) tedavisinde çığır açmıştır. Aİİ tedavisinde IV rt-PA kullanımı hala beklenen düzeyde değildir. Türkiye’de ise kullanım oranlarına ilişkin veriler yetersizdir. Bu çalışmada, Aİİ hastalarının klinik ve demografik özelliklerini sunmak ve ek olarak IV rt-PA uygulama verilerini paylaşmak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Ocak 2017 ile Ocak 2019 tarihleri arasında hastanemizde Aİİ tanısı konulan 224 hasta çalışmaya alındı. Bunlardan 17’si bilgilendirilmiş onam alındıktan sonra IV rt-PA tedavi uygulanmış hastalar idi. Hastaların klinik ve laboratuvar bulguları, risk faktörleri ve demografik özelliklerine ait bilgilere veri tabanımızdan ulaşılarak kaydedildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi.
Bulgular: Bu çalışmada, tüm Aİİ hastaları içinde IV rt-PA uygulama oranı yaklaşık %7,6 (224 hastanın 17’si) idi. Oysa tüm Aİİ hastalarının içinde (n=224) klinik olarak (Ulusal Sağlık Enstitüsü İnme Ölçeği [National Institutes of Health Stroke Scale, NIHSS] 5 ve üstü veya afazi veya homonim hemianopsi) IV rt-PA uygulanabilecek hastaların (n=57) oranı %25,4’dir. En sık IV rt-PA uygulamama nedeni (%72,5), semptom başlama zamanının belirsiz olması ya da terapötik zamanın 4.5 saati (80 yaş üstü ve geniş orta serebral arter infarktında 3 saat) geçmiş olması idi.
Sonuç: Aİİ tedavisinde etkinliği kanıtlanmış olan IV rt-PA’dan faydalanabilecek çok sayıda hasta vardır. Bu tedaviden faydalanabilecek hastaların sayısını arttırmak için toplumu inme konusunda bilinçlendirme çalışmaları, acil ve ambulans sağlık personelinin eğitimi de dahil olmak üzere çok yönlü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: akut iskemik inme, uygulama oranı, farkındalık, rekombinant doku plazminojen aktivatörü
Research Article
Hamed Deveci, Dilek Aynur Uğar Çankal
Ortadogu Tıp Derg, Volume 11, Issue 4, pp. 472-476
ABSTRACT
Increasing usage of bisphosphonates, denosumab, and other drugs with similar side effects, which are prescribed for osteoporosis, cancer-related metastases, and bone-related diseases such as Paget’s disease, cause medication-related osteonecrosis of the jaw (MRONJ) cases to be encountered more frequently. Medical doctors and dentists who prescribe or employ these drugs must have comprehensive knowledge about the usage indications, mechanisms of action, and complications which may be caused by these drugs. However, there are few studies evaluating physicians’ awareness of MRONJ. In this review, osteonecrosis, mechanisms of action, and complications which may be caused by bisphosphonates, denosumab, and other drugs with similar side effects are examined. Studies from various countries of the world related to the awareness of physicians who prescribe these drugs were reviewed for the purpose of this study. Also, the results of a study from the city of Ankara are presented.
Keywords: bisphosphonate, denosumab, osteonecrosis, awareness
ÖZ
Bifosfonat, denosumab ve benzer yan etkilere sahip ilaçların osteoporoz, kanser ile ilişkili kemik metastazları ve Paget hastalığı gibi kemik ile ilişkili hastalıklarda kullanımının artması hekimlerin çenelerde ortaya çıkan osteonekroz [İlaç kullanımına bağlı çene osteonekrozu (Medication-Related Osteonecrosis of the Jaws, MRONJ)] tablosu ile sıkça karşılaşmalarına neden olmaktadır. Bu durum özellikle söz konusu ilaçları reçete eden tıp hekimlerinin ve diş hekimlerinin ilaçların kullanım alanları, etki mekanizmaları, ortaya çıkabilecek komplikasyonları konusunda gerekli bilgi ve donanımına sahip olmalarını gerektirmektedir. Hekimlerin MRONJ ile ilgili farkındalığını değerlendiren az sayıda çalışma mevcuttur. Osteonekrozun, bifosfonat, denosumab ve benzer ilaçların etki mekanizmalarının ve yan etkilerinin anlatıldığı bu derlemede, bu ilaçları reçete eden hekimlerin farkındalıkları ile ilgili tüm dünyada yapılmış çalışmalar gözden geçirilmiş ve Ankara şehrinde yapılmış bir çalışmanın sonuçları sunulmuştur.
Keywords: bifosfonat, denosumab, osteonekroz, farkındalık