Research Article
Sadık Akgün, Hakan Sezgin Sayıner, Gülnur Tarhan, İlkay Akgün
Ortadogu Tıp Derg, Volume 8, Issue 4, pp. 186-189
ABSTRACT
Background: The aim of this study was to evaluate positivities of HBV-DNA, HCV-RNA and HDV-RNA on patients with diagnostic of chronic viral hepatitis, in our province, and to determine of togetherness of these results obtained from tests.
Methods: This study was done with 4442 serum samples submitted to Microbiology laboratory of Adiyaman University Education and Training Hospital between 2013-2015 years. HBV-DNA, HCV-RNA and HDV-RNA (Fluorion, Iontek), the results obtained using qualitative and quantitative analysis kits were analyzed retrospectively. Statistical analysis was performed with SPSS 22.0.0 using by Kolmogorov-Smirnov test and chi-square analysis.
Results: In this study, 2145(%55) of 3902 samples applied HBV-DNA from HBsAg positive patients samples, according to the results of ELISA test, were detected in HBV-DNA test, as positive. Eighty one (%15) of 540 samples from patient specimens found positive for anti-HCV by ELISA were detected in HCV-RNA test, as positive. Thirteen of 140 samples (% 9.3) applied HDV-RNA test were detected as positive.
Conclusions: In the study two samples were found to be positive for both HBV-DNA and HCV-RNA, four sera was found to be positive for both HBV-DNA and HDV-RNA while no sample was found to be positive for all three infections (HBV-DNA, HCV-RNA ve HDV-RNA).
Keywords: HBV-DNA, HCV-RNA, HDV-RNA, hepatitis
ÖZ
Amaç: Hepatit etkenlerinden Hepatit B, C ve D virüsü toplum sağlığı açısından ayrı bir öneme sahiptir. Bu çalışmada, ilimizde kronik viral hepatit tanılı hastalarda HBV-DNA, HCV-RNA ve HDV-RNA pozitifliğinin araştırılması ve elde edilen pozitif sonuçların birlikteliğinin değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 2013-205 tarihleri arasında Adıyaman İli, Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen 4442 hasta serum örneğinde yapıldı. HBV-DNA, HCV-RNA ve HDV-RNA (Fluorion HBV-QNP 2.0, HCV-QNP 2.1 ve HDV-QLP 1.0 Real-Time PCR Kiti, İontek), kalitatif ve kantitatif analiz kitleri kullanılarak elde edilen sonuçlar retrospektif olarak incelendi. İstatistiksel analiz SPSS 22.0.0'da Kolmogorov Smirnov testi ve Ki-kare analizi ile yapıldı.
Bulgular: ELISA sonuçlarına göre, HBsAg pozitif örneklerden, HBV-DNA çalışılan 3902 örneğin 2145(55%)’i HBV-DNA pozitif, anti-HCV pozitif örneklerden HCV-RNA çalışılan 540 örneğin 81(%15)’inde HCV-RNA pozitif, HDV-RNA çalışılan 140 örneğin 13(%9.3)’ünde HDV-RNA pozitif saptandı. HBV-DNA ve HCV-RNA birlikte pozitifliği olan hasta sayısı iki, HBV-DNA ve HDV-RNA birlikte pozitifliği olan hasta sayısı dört, üçlü enfeksiyona ise (HBV-DNA, HCV-RNA ve HDV-RNA birlikteliğine) rastlanmadı.
Keywords: HBV-DNA, HCV-RNA, HDV-RNA, hepatit