ORTADOĞU TIP DERGİSİ - ORTADOGU MEDICAL JOURNAL
Evaluation of retinal nerve fiber layer thickness using optical coherence tomography in unilateral anisometropic amblyopic patients
Tek taraflı anizometropik ambliyopik hastalarda optik koherens tomografiyi kullanarak retina sinir lifi tabakası kalınlığının değerlendirilmesi

Eren Ekici 1 * , Gürsoy Alagöz 2, Burçin Köklü Çakır 2

Ortadogu Tıp Derg, Volume 11, Issue 3, pp. 326-332

https://doi.org/10.21601/ortadogutipdergisi.466767

OPEN ACCESS

Download Full Text (PDF)

Abstract

Aim: To evaluate the retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness in cases with unilateral anisometropic amblyopia using optical coherence tomography (OCT).
Material and Method: Retrospective cross–sectional observational case series. OCT of the peripapillary RNFL thickness of amblyopic and fellow eyes was performed in 35 patients age 6 to 63 years (mean 28.91±15.45) with unilateral anisometropic amblyopia. All OCT scans were performed within three session by the same operator with cyclopentolate pupil dilatation for the best correct result. Scans with signal strength more than 7 (on a 10-point scale) were considered acceptable and included in the analysis only. Statistical analysis of retinal thickness differences between the amblyopic and healthy (fellow) eyes were determined using the independent samples T-test. Additionally it was utilized from Pearson correlation test to establish the correlation between RNFL values and refractive disorder levels.
Results: While the average RNFL thickness was measured 93.91±17.18 micrometer in amblyopic eyes; that was measured 94.51±14.54 micrometer in fellow eyes. There was no statistically significant difference between the RNFL thickness of the amblyopic eyes and healthy fellow eyes.
Conclusion: In cases with anisometropic amblyopia, RNFL thickness measurements between amblyopic and healthy eyes were similar in general.

Öz

Amaç: Tek taraflı anizometropik ambliyopi olgularında optik koherens tomografi (OKT) kullanılarak retinal sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığını değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Retrospektif kesitsel gözlemsel olgu serileri. Tek taraflı anizometropik ambliyopisi olan yaşları 6 ile 63 yıl aralığındaki (ortalama 28,91±15,45) 35 hastanın ambliyopik ve sağlıklı gözlerinin peripapiller RSLT kalınlığı OKT ile ölçüldü. Tüm OKT taramaları, en doğru sonucu elde edebilmek için aynı operatör tarafından ve siklopentolat pupil dilatasyonu birlikteliğinde üç seansta gerçekleştirildi. Sadece, sinyal gücü 7’den fazla olan (10 noktalı bir ölçekte) taramalar çalışma kapsamına alındı ve analize dahil edildi. Ambliyopik ve sağlıklı (diğer) gözler arasındaki retinal kalınlık farklılıklarının istatistiksel analizi, bağımsız örneklem T testi kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca, RSLT değerleri ve refraktif bozukluk seviyeleri arasındaki korelasyonu belirlemek için Pearson korelasyon testinden yararlanılmıştır.
Bulgular: Ambliyopik gözlerde ortalama RSLT kalınlığı 93,91±17,18 mikrometre olarak ölçüldü; diğer gözlerde 94,51±14,54 mikrometre ölçüldü. Ambliyopik gözlerin RSLT kalınlığı ile sağlıklı gözlerin gözleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu.
Sonuç: Anizometropik ambliyopisi olan olgularda ambliyopik ve sağlıklı gözler arasındaki RSLT kalınlığı ölçümleri genel olarak benzerdi.

References

Citation

The articles published in this journal are licensed under the CC-BY Creative Commons Attribution International License.