ORTADOĞU TIP DERGİSİ - ORTADOGU MEDICAL JOURNAL
Can we use neutrophil lymphocyte ratio and platelet lymphocyte ratio as a potential biomarker for acute cholecystitis?
Nötrofil lenfosit oranı ve platelet lenfosit oranını akut kolesistit için potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanabilir miyiz?

Cihan Bedel 1 *

Ortadogu Tıp Derg, Volume 11, Issue 4, pp. 404-408

https://doi.org/10.21601/ortadogutipdergisi.505193

OPEN ACCESS

Download Full Text (PDF)

Abstract

Aim: The aim of this study is to determine the effectiveness of the neutrophil lymphocyte ratio (NLR) and platelet lymphocyte ratio (PLR) in the diagnosis of acute cholecystitis (AC).
Material and method: 452 patients diagnosed with AC and 152 patients who admitted to the clinic with biliary colic and elective cholecystectomy have been included this study. Groups compared according to age, gender, white blood cell count (WBC), mean platelet volume (MPV), platelet distribution width (PDW), red blood cell distribution width (RDW), NLR and PLR.
Results: There was no significant difference in age between the two groups (p=0.52). Female patients were significantly higher in both control and AC groups (p=0.006). WBC, CRP, NLR, PLR values of the patients in the study group have been observed significantly higher than the control group (p<0.001). The parameter with the highest sensitivity and specificity was found as NLR.
Conclusions: NLR and PLR can be considered as a potential inflammatory biomarker for AC, due it being inexpensive and easy calculated.

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı, akut kolesistit (AK) tanısında nötrofil lenfosit oranı (NLO) ve trombosit lenfosit oranının (PLO) etkinliğini belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya AK tanısı alan 452 hasta ve biliyer kolik ile kliniğe başvuran ve elektif kolesistektomi yapılan 152 hasta dahil edildi. Gruplar yaş, cinsiyet, beyaz kan hücre sayısı (WBC), ortalama trombosit hacmi (MPV), trombosit dağılım genişliği (PDW), kırmızı kan hücre dağılım genişliği (RDW), NLO ve PLO’ya göre karşılaştırıldı.
Bulgular: İki grup arasında yaş açısından anlamlı fark yoktu (p = 0,52). Kadın hastalar hem kontrol hem de AK grubunda anlamlı derecede yüksekti (p = 0,006). Çalışma grubundaki hastaların WBC, CRP, NLO, PLO değerleri kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0,001). Hassasiyeti ve özgüllüğü en yüksek olan parametre NLO olarak bulundu.
Sonuçlar: NLO ve PLO, ucuz ve hesaplamasının kolay olmasıyla AK için potansiyel bir inflamatuar biyobelirteç olarak kabul edilebilir.

References

Citation

The articles published in this journal are licensed under the CC-BY Creative Commons Attribution International License.