1 Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Göz Kliniği, Denizli, Türkiye
2 Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz kliniği, İstanbul, Türkiye
* Corresponding Author
Ortadogu Tıp Derg, Volume 9, Issue 2, pp. 79-87
Eye diseases are one of the most common health problems in childhood. It is possible to recognize and treat these diseases in the early period with eye examinations.
Most of the eye pathologies that cause vision loss by creating amblyopia. Amblyopia is more fruquency than all trauma and other ocular diseases that cause visual impairment in people under 45 years of age. The incidence of amblyopia is varies between 1% and 3.2% in the society.
The aim of this study is to emphasize the importance of eye lacunar disease, which is very common, closely related to community health, which can be treated with timely intervention, and to give information about the recently started national eye examination programs, which have not been performed before in our country.
Göz problemleri çocukluk çağında en sık rastlanan dördüncü sağlık problemidir ve göz taramaları bu durumu ortaya çıkarmak için başvurulan en hayati yöntemdir. Retinal anormallikler, katarakt, glokom, göz kaslarındaki dengesizlikler, oküler ortamdaki opasiteler ve oküler belirti veren bazı sistemik hastalıklar dikkatli bir muayene ile rahatlıkla ortaya konabilir. Çocukluktaki ambliyopi (göz tembelliği), şaşılık ve kırma kusurları gibi çok önemli patolojilerin erken tanı ve tedavisi ile çocuğun görsel potansiyelini maksimize (en iyi düzeye çıkarmak) etmek olasıdır. Bu problemler okulda yetersiz bir performanstan, körlükle sonuçlanabilecek bir çocukluk çağı yaşanmasına kadar geniş bir yelpazede görülebilir.
Ambliyopi bir çok göz patolojisinin sonucu olarak ortaya çıkabilen tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybıyla sonuçlanan sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır. Ambliyopi, 45 yaş altındaki kişilerde görme azlığına yol açan tüm travmalar ve diğer oküler hastalıklardan daha önde yer almaktadır. Ambliyopinin toplumda görülme sıklığı %1 ile %3.2 arasında değişmektedir.
Bu çalışmanın amacı oldukça sık görülen, toplum sağlığını yakından ilgilendiren, zamanında gerekli müdahale ile tedavi edilebilen göz tembelliği hastalığının önemini vurgulamak ve ülkemizde daha önceden rutinde mevcut olmayan, yakın zamanda başlatılan ulusal göz tarama programıyla ilgili bilgi vermektir.